Dziękuje, otrzebuje jeszcze pomocy z tym zadaniem:
Dany jest ośmiokąt foremny o boku długości 1. Oblix długość okręgu oraz pole koła:
a) opisanego na tym ośmiokącie
b) wpisanego w ten ośmiokąt
Zadanie wielokąty 2
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- Jerry
- Expert
- Posty: 3530
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1936 razy
Re: Zadanie wielokąty
Nie ogarniam Twojego postu...
1) \(a^2+a^2=1\), czyli \(a={\sqrt2\over2}\)
2) \(2r=1+2\cdot{\sqrt2\over2}\), czyli \(r={1+\sqrt2\over2}\)
3) \(R^2=r^2+({1\over2})^2\), czyli ...
Czas na Ciebie
Pozdrawiam
1) \(a^2+a^2=1\), czyli \(a={\sqrt2\over2}\)
2) \(2r=1+2\cdot{\sqrt2\over2}\), czyli \(r={1+\sqrt2\over2}\)
3) \(R^2=r^2+({1\over2})^2\), czyli ...
Czas na Ciebie
Pozdrawiam
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Re: Zadanie wielokąty 2
Można też zacząć od tw.cosinusów w trójkącie równoramiennym o ramionach R,R,podstawie długości 1.Kąt między ramionami (360:8=45 stopni).
\(1^2=R^2+R^2-2R\cdot R\cdot cos45^o\\
1=2R^2-2R^2\cdot\frac{\sqrt{2}}{2}\\
1=2R^2(1-\frac{\sqrt{2}}{2})\)
\(R^2=...=\frac{2+\sqrt{2}}{2}\)
Dalej już prosto... r oblicz z tw. Pitagorasa...
\(r^2+(\frac{1}{2})^2=R^2\\
r^2=\frac{2+\sqrt{2}}{2}-\frac{1}{4}=...=\frac{3+2\sqrt{2}}{4}\)
\(1^2=R^2+R^2-2R\cdot R\cdot cos45^o\\
1=2R^2-2R^2\cdot\frac{\sqrt{2}}{2}\\
1=2R^2(1-\frac{\sqrt{2}}{2})\)
\(R^2=...=\frac{2+\sqrt{2}}{2}\)
Dalej już prosto... r oblicz z tw. Pitagorasa...
\(r^2+(\frac{1}{2})^2=R^2\\
r^2=\frac{2+\sqrt{2}}{2}-\frac{1}{4}=...=\frac{3+2\sqrt{2}}{4}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.