Zadanie wielokąty

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
diablik
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 15 kwie 2020, 16:26
Podziękowania: 5 razy

Zadanie wielokąty

Post autor: diablik »

Proszę o pomoc z tym zadaniem
Zadanie
Dany jest n-kąt foremny o boku długości \(a\) opisany na okręgu o promieniu \(r\). Uzasadnij, że pole tego wielokąta jest równe \({1\over2}\cdot a\cdot r\).
b) Uzasadnij, że jeśli wielokąt o obwodzie równym \(L\) jest opisany na okręgu o promieniu \(r\), to pole tego wielokąta jest równe \({1\over2}\cdot L\cdot r\)
Ostatnio zmieniony 02 cze 2020, 21:52 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości; pisz w kodzie LaTeX
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Zadanie wielokąty

Post autor: kerajs »

n-kąt foremny składa się n trójkątów o podstawie a, i wysokości r. Stąd jego pole to \(P=n\frac12ar\)
b) wielokąt składa się z trójkątów o pewnych podstawach i wysokości r. \(P=\frac12a_1r+\frac12a_2r+...+\frac12a_kr=\frac12(a_1+a_2+...+a_k)r=\frac12Lr\)
ODPOWIEDZ