Wektor

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Wektor

Post autor: Pawm32 »

Dany jest sześciokąt foremny \(ABCDEF\). Wykaż, że \( \overrightarrow{AD}+\overrightarrow{CF}+\overrightarrow{EB}=\vec0\)
Ostatnio zmieniony 01 cze 2020, 22:19 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3504
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1918 razy

Re: Wektor

Post autor: Jerry »

Zrób schludny rysunek, niech \(Q\) będzie środkiem ciężkości sześciokąta. Wtedy
\(\vec{AD}+\vec{CF}+\vec{EB}=(\vec{AQ}+\vec{QD})+(\vec{CQ}+\vec{QF})+(\vec{EQ}+\vec{QB})=\\
=(\vec{AQ}+\vec{QB}+\vec{CQ})+(\vec{QD}+\vec{QF}+\vec{EQ})=\vec v\)

Ponieważ
\(\vec{CQ}=\vec{BA}\) oraz \(\vec{QF}=\vec{DE}\)
to
\(\vec v=\vec0+\vec0\)

Pozdrawiam
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Re: Wektor

Post autor: Galen »

Narysuj sześciokąt foremny ABCDEF,dorysuj przekątne.Punkt przecięcia przekątnych nazwij S,
\( \vec{AD}= \vec{AB}+ \vec{BC}+ \vec{CD}\\
\vec{CF}= \vec{CD}+ \vec{DE}+ \vec{EF}\\
\vec{EB}= \vec{ED}+ \vec{DC}+ \vec{CD}\)

Zauważ,że \( \vec{CD}= \vec{BS}\;\;\;\;\;\;i\;\;\;\ \vec{EF}= \vec{SA}\)
Dodajesz
\( \vec{AD}+ \vec{CF}+ \vec{EB}= \vec{AB} + \vec{BC} + \vec{CD} + \vec{CD} + \vec{DE} + \vec{EF} + \vec{ED} + \vec{DC} + \vec{CB} =\\= \vec{AB} + \vec{CD} + \vec{EF} =\\= \vec{AB}+ \vec{BS}+ \vec{SA}=\\= \vec{AA}= \vec{0}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ