W trójkącie równoramiennym ramie ma długość \(6\), a kąt przy podstawie trójkąta ma miarę \(30^\circ\).
a) Oblicz długość okręgu opisanego na tym trójkącie.
b) Oblicz długość promienia okręgu wpisanego w ten trójkąt.
Zadanie z trójkątem równoramiennym
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Zadanie z trójkątem równoramiennym
Skoro równoramienny, to jaki kąt jest w wierzchołku?
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Zadanie z trójkątem równoramiennym
h - wysokość
a - podstawa
\(2h=6\\
h=3\\
0,5a=h\sqrt{3}\\
0,5a=3\sqrt{3}\\
a=6\sqrt{3}\)
\(P=\frac{1}{2}ah\\
P=\frac{1}{2}\cdot 6\sqrt{3}\cdot 3=9\sqrt{3}\)
a)
\(P=\frac{abc}{4R}\\
9\sqrt{3}=\frac{6\sqrt{3}\cdot 6\cdot 6}{4R}\\
36\sqrt{3}R=216\sqrt{3}\\
R=6\\
L=2\pi\cdot 6\\
L=12\pi\)
można też z twierdzenia sinusów:
\(\frac{6}{\sin 30^{\circ}}=2R\\
\frac{6}{0,5}=2R\\
R=6\)
b)
\(P=\frac{1}{2}(a+b+c)r\\
9\sqrt{3}=\frac{1}{2}(6+6+6\sqrt{3})r\\
9\sqrt{3}=(6+3\sqrt{3})r\\
r=\frac{9\sqrt{3}}{3(2+\sqrt{3}}=\frac{3\sqrt{3}(2-\sqrt{3})}{4-3}=6\sqrt{3}-9\)
a - podstawa
\(2h=6\\
h=3\\
0,5a=h\sqrt{3}\\
0,5a=3\sqrt{3}\\
a=6\sqrt{3}\)
\(P=\frac{1}{2}ah\\
P=\frac{1}{2}\cdot 6\sqrt{3}\cdot 3=9\sqrt{3}\)
a)
\(P=\frac{abc}{4R}\\
9\sqrt{3}=\frac{6\sqrt{3}\cdot 6\cdot 6}{4R}\\
36\sqrt{3}R=216\sqrt{3}\\
R=6\\
L=2\pi\cdot 6\\
L=12\pi\)
można też z twierdzenia sinusów:
\(\frac{6}{\sin 30^{\circ}}=2R\\
\frac{6}{0,5}=2R\\
R=6\)
b)
\(P=\frac{1}{2}(a+b+c)r\\
9\sqrt{3}=\frac{1}{2}(6+6+6\sqrt{3})r\\
9\sqrt{3}=(6+3\sqrt{3})r\\
r=\frac{9\sqrt{3}}{3(2+\sqrt{3}}=\frac{3\sqrt{3}(2-\sqrt{3})}{4-3}=6\sqrt{3}-9\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę