Podobieństwo trójkątów

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Podobieństwo trójkątów

Post autor: Pawm32 »

W trójkącie ABC dane są długości boków \(|AC|=12 cm\),\(|BC|=8 cm\). Na boku AC zaznaczono punkt D, a na boku BC punkt E w taki sposób że \(|DC|=2 cm\), \(|CE|=3 cm\). Wiedząc, że \(|DE|=4 cm\), oblicz długość odcinka AB.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Podobieństwo trójkątów

Post autor: eresh »

W treści prawdopodobnie jest błąd, na moje oko \(|DC|=3,|CE|=2\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: Podobieństwo trójkątów

Post autor: Pawm32 »

eresh pisze: 28 maja 2020, 11:38 W treści prawdopodobnie jest błąd, na moje oko \(|DC|=3,|CE|=2\)
Tez mi się tak wydaje, ale gdzieś znalazłem coś takiego \( \frac{|CD|}{|CB|} = \frac{|CE|}{|AC|} \). Z czego by wynikała ta proporcja(przy tej proporcji jest zachowana miara odcinków z treści tj.\(|DC|=2cm, |CE|=3cm\))
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Podobieństwo trójkątów

Post autor: eresh »

Pawm32 pisze: 28 maja 2020, 11:48
eresh pisze: 28 maja 2020, 11:38 W treści prawdopodobnie jest błąd, na moje oko \(|DC|=3,|CE|=2\)
Tez mi się tak wydaje, ale gdzieś znalazłem coś takiego \( \frac{|CD|}{|CB|} = \frac{|CE|}{|AC|} \). Z czego by wynikała ta proporcja(przy tej proporcji jest zachowana miara odcinków z treści tj.\(|DC|=2cm, |CE|=3cm\))
Tak też może być
\(\frac{|CD|}{|BC|}=\frac{|CE|}{|AC|}
|\angle ACB|=|\angle DCE| \)

czyli na mocy cechy bkb trójkąty ABC i DEC są podobne, zatem \(\frac{|CD|}{|BC|}=\frac{|DE|}{|AB|}\So |AB|=16\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: Podobieństwo trójkątów

Post autor: Pawm32 »

eresh pisze: 28 maja 2020, 12:04
Pawm32 pisze: 28 maja 2020, 11:48
eresh pisze: 28 maja 2020, 11:38 W treści prawdopodobnie jest błąd, na moje oko \(|DC|=3,|CE|=2\)
Tez mi się tak wydaje, ale gdzieś znalazłem coś takiego \( \frac{|CD|}{|CB|} = \frac{|CE|}{|AC|} \). Z czego by wynikała ta proporcja(przy tej proporcji jest zachowana miara odcinków z treści tj.\(|DC|=2cm, |CE|=3cm\))
Tak też może być
\(\frac{|CD|}{|BC|}=\frac{|CE|}{|AC|}
|\angle ACB|=|\angle DCE| \)

czyli na mocy cechy bkb trójkąty ABC i DEC są podobne, zatem \(\frac{|CD|}{|BC|}=\frac{|DE|}{|AB|}\So |AB|=16\)
a z czego wynika proporcja\(\frac{|CD|}{|BC|}=\frac{|CE|}{|AC|}?\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Podobieństwo trójkątów

Post autor: eresh »

to jest po prostu sprawdzenie, czy dwa boki małego trójkąta są proporcjonalne do boków dużego trójkąta
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ