trójkąt prostokątny, okrąg wpisany, drugi okrąg styczny do przyprostokątnej

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
rubbishbin_
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 33
Rejestracja: 15 wrz 2019, 19:29
Podziękowania: 20 razy
Płeć:

trójkąt prostokątny, okrąg wpisany, drugi okrąg styczny do przyprostokątnej

Post autor: rubbishbin_ »

W trójkąt prostokątny wpisano okrąg o promieniu r. Promień okręgu stycznego do przeciwprostokątnej i przedłużenia przyprostokątnych jest równy R (R>r). Wyznacz długość przeciwprostokątnej trójkąta.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: trójkąt prostokątny, okrąg wpisany, drugi okrąg styczny do przyprostokątnej

Post autor: eresh »

screenshot.png
\(|CB|=|CH|+|HB|=|CI|+|BG|=|AC|-r+|AB|-r=|AC|+|AB|-2r\;\;\So\;\;|AC|+|AB|=||CB|+2r\\
|CB|=|CH|+|HB|=|CE|+|BD|=|EA|-|AC|+|AD|-|AB|=R-|AC|+R-|AB|=2R-|AC|-|AB|\\
|CB|=2R-(|AC|+|AB|)\\
|BC|=2R-(|CB|+2r)\\
|BC|=2R-|CB|-2r\\
2|BC|=2R-2r\\
|BC|=R-r\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3512
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1923 razy

Re: trójkąt prostokątny, okrąg wpisany, drugi okrąg styczny do przyprostokątnej

Post autor: Jerry »

Może rysunek pomoże
001.jpg
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ