Dowód

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Dowód

Post autor: Pawm32 »

Wewnątrz trójkąta ABC wybrano dowolny punkt S. Uzasadnij, że \(| \angle CSB| > |\angle CAB| \)
\(| \angle BAC|= \alpha \)
\(| \angle ABS|=\beta_1\)
\(| \angle ACS|=\gamma_1\)
\( |\angle BSC|=\delta\)
\( |\angle SBC|= \beta_2 \)
\( |\angle SCB|=\alpha_2 \)
\(\alpha + \beta_1 + \beta_2 + \gamma_1 + \gamma_2=180^\circ\)
\(\alpha=180^\circ-(\beta_1+\beta_2)-(\gamma_1+\gamma_2)\)
\(\beta_2+\delta+\gamma_2=180^\circ\)
\(\delta=180^\circ-\beta_2-\gamma_2\)


\(\alpha=180^\circ-(\beta_1+\beta_2)-(\gamma_1+\gamma_2)\)
\(\delta=180^\circ-\beta_2-\gamma_2\)
Z tego wynika że \(\delta>\alpha\)


Czy to jest dobry dowód?
Ostatnio zmieniony 15 maja 2020, 18:46 przez Jerry, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: poprawa wiadomości
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3529
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1936 razy

Re: Dowód

Post autor: Jerry »

Ja bym uznał!

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ