Przekątna równoległoboku dzieli jego kąt rozwarty na kąty 60 \circ i 45 \circ . Oblicz stosunek długości dłuższego boku do krótszego.
Proszę o pomoc.
Stosunek długości.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Stosunek długości.
Z tw. sinusów:
\( \frac{a}{\sin 45^\circ}= \frac{b}{\sin 60^\circ}\\
\frac{b}{a} = \frac{\sin 60^\circ}{\sin 45^\circ} \\
\frac{b}{a} = \sqrt{ \frac{3}{2} } \)
\( \frac{a}{\sin 45^\circ}= \frac{b}{\sin 60^\circ}\\
\frac{b}{a} = \frac{\sin 60^\circ}{\sin 45^\circ} \\
\frac{b}{a} = \sqrt{ \frac{3}{2} } \)