Dwa boki trójkąta mają długości 3 i 6, a wysokość poprowadzona do trzeciego boku jest równa 2. Oblicz promień okręgu opisanego na tym trójkącie.
Proszę o pomoc
Promień okręgu opisanego na trójkącie.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Promień okręgu opisanego na trójkącie.
Skorzystam z wzoru: \(P= \frac{abc}{4R} \) znajdującego się w tablicach. Stąd \(R= \frac{abc}{4P} \) Wg oznaczeń na rysunku:
\(a=3, b=6, c=x+y\), gdzie z tw. Pitagorasa, \(x^2+2^2=3^2 \So x=\sqrt5\) oraz \(y^2+2^2=6^2 \So y=4\sqrt2\)
\(P= \frac{(x+y) \cdot 2}{2} =x+y=\sqrt5+4\sqrt2\)
Wstawiamy do wzoru:
\[R= \frac{3 \cdot 6 \cdot (\sqrt5+4\sqrt2)}{4(\sqrt5+4\sqrt2)} = \frac{9}{2}=4,5 \]
- Jerry
- Expert
- Posty: 3529
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1936 razy
Re: Promień okręgu opisanego na trójkącie.
Albo inaczej...
Przyjmijmy oznaczenia jak na rysunku: Z \(\Delta ADC\colon\sin\alpha=\frac{2}{3}\)
Z \(\Delta ABC\) i wzoru sinusów: \(\frac{6}{\frac{2}{3}}=2R\iff R=\frac{9}{2}\)
Pozdrawiam
Przyjmijmy oznaczenia jak na rysunku: Z \(\Delta ADC\colon\sin\alpha=\frac{2}{3}\)
Z \(\Delta ABC\) i wzoru sinusów: \(\frac{6}{\frac{2}{3}}=2R\iff R=\frac{9}{2}\)
Pozdrawiam