Trzy okręgi styczne ze sobą są wpisane w półkole, jak na zdjęciu. Promienie tych dwóch wynoszą 2 i 3. Oblicz promień trzeciego.
promień okregu
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- Jerry
- Expert
- Posty: 3525
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1930 razy
Re: promień okregu
Przyjmijmy oznaczenia i szybkie wnioski
\(|AC|=2\sqrt{2\cdot3}\), to
\(\sqrt{r^2-4r}+\sqrt{r^2-6r}=2\sqrt6\), czyli \(r=\frac{60+48\sqrt3}{23}\)
Po wprowadzeniu układu współrzędnych można określić współrzędne \(F,\ D\) i przy \(E(x,y)\) mamy do rozwiązania układ trzech zmiennych:
\( \begin{cases}|FE|=R+2\\ |DE|=R+3\\|EB|=\frac{60+48\sqrt3}{23}-R \end{cases} \)
ale samozaparcia mi zabrakło już przy określaniu odciętych \(F,\ D\).
Popchnie ktoś, tą czy inną metodą, dalej?
Pozdrawiam
Ponieważ \(\sqrt{r^2-4r}+\sqrt{r^2-6r}=2\sqrt6\), czyli \(r=\frac{60+48\sqrt3}{23}\)
Po wprowadzeniu układu współrzędnych można określić współrzędne \(F,\ D\) i przy \(E(x,y)\) mamy do rozwiązania układ trzech zmiennych:
\( \begin{cases}|FE|=R+2\\ |DE|=R+3\\|EB|=\frac{60+48\sqrt3}{23}-R \end{cases} \)
ale samozaparcia mi zabrakło już przy określaniu odciętych \(F,\ D\).
Popchnie ktoś, tą czy inną metodą, dalej?
Pozdrawiam
-
- Rozkręcam się
- Posty: 49
- Rejestracja: 05 maja 2020, 16:38
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9 razy
- Płeć:
Re: promień okregu
Też tak zacząłem liczyć ale samozaparcia zabrakło mi po policzeniu "r" więc zastanawiam się czy nie da się jakoś łatwiej tego zrobić
Pozdrawiam
Sciurius
Sciurius