nierówność w czworokacie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
attec18
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 68
Rejestracja: 30 mar 2020, 23:25
Podziękowania: 11 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

nierówność w czworokacie

Post autor: attec18 »

Dany jest czworokąt \(ABCD\) taki że \(|AB|=|AD|=1\) oraz kąt \(|\angle BAD|=90^o\). Niech \(CB=c, CA=b\) oraz \(CD=a\). Wykaż
że \((a−c)^2\le 2b^2\le(a+c)^2\).
Ostatnio zmieniony 02 maja 2020, 15:59 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości
ODPOWIEDZ