Twierdzenie sinusów

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Hacker000
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 29
Rejestracja: 22 kwie 2020, 09:37
Podziękowania: 16 razy
Płeć:

Twierdzenie sinusów

Post autor: Hacker000 »

W trójkącie \(ABC \) bok \(BC \) ma \(4\) cm długości, a miara kąta przy wierzchołku \(C\) jest równa \(120^ \circ \). Wiedząc, że promień okręgu opisanego na tym trójkącie ma długość \(\frac{2\sqrt{21}}{3}\) cm, oblicz długości pozostałych boków trójkąta \(ABC\).
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2020, 10:40 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Twierdzenie sinusów

Post autor: kerajs »

\( \frac{1}{2}ab\sin \angle \left\{ a,b\right\} =P= \frac{abc}{4R} \\
c=2R \sin \angle \left\{ a,b\right\}\)

Bok \(b\) znajdziesz z tw. sinusów albo z tw. kosinusów.

Eresh, nie rozwiązuj już tego zadania.
Hacker000
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 29
Rejestracja: 22 kwie 2020, 09:37
Podziękowania: 16 razy
Płeć:

Re: Twierdzenie sinusów

Post autor: Hacker000 »

∠{a,b} - skąd mam to wziąć?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3511
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1918 razy

Re: Twierdzenie sinusów

Post autor: Jerry »

Hacker000 pisze: 22 kwie 2020, 10:23 ...a miara kąta przy wierzchołku \(C\) jest równa \(120^ \circ \).
Hacker000
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 29
Rejestracja: 22 kwie 2020, 09:37
Podziękowania: 16 razy
Płeć:

Re: Twierdzenie sinusów

Post autor: Hacker000 »

Jerry pisze: 22 kwie 2020, 10:41
Hacker000 pisze: 22 kwie 2020, 10:23 ...a miara kąta przy wierzchołku \(C\) jest równa \(120^ \circ \).
przepraszam że jestem debilem, ale ile tak to jest równe to ∠{a,b}?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Twierdzenie sinusów

Post autor: eresh »

Hacker000 pisze: 22 kwie 2020, 10:44
Jerry pisze: 22 kwie 2020, 10:41
Hacker000 pisze: 22 kwie 2020, 10:23 ...a miara kąta przy wierzchołku \(C\) jest równa \(120^ \circ \).
przepraszam że jestem debilem, ale ile tak to jest równe to ∠{a,b}?
to jest kąt między bokami a i b, więc \(120^{\circ}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Twierdzenie sinusów

Post autor: panb »

Ja tylko dodam rysunek (konstrukcję) jakby ktoś kiedyś szukał rozwiązania takiego zadania (po to chyba jest to forum):
rys.png
rys.png (7.52 KiB) Przejrzano 1706 razy
ODPOWIEDZ