Twierdzenie sinusów

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Hacker000
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 29
Rejestracja: 22 kwie 2020, 09:37
Podziękowania: 16 razy
Płeć:

Twierdzenie sinusów

Post autor: Hacker000 »

W trójkącie \(ABC\) kąt \(C\) ma miarę \(120 ^\circ\) , a promień okręgu opisanego na tym trójkącie równa się \(8\). Oblicz odległość środka okręgu od boku \(AB\).
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2020, 09:45 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3527
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1933 razy

Re: Twierdzenie sinusów

Post autor: Jerry »

1. Zrób schludny rysunek, środek okręgu \(Q\)
2. Z trójkąta równoramiennego \(ABQ\) o kącie przy wierzchołku \(120^\circ\) i ramieniu \(8\) wyznacz wysokość - to szukana wielkość

Pozdrawiam

[edited] poprawa wiadomości
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Twierdzenie sinusów

Post autor: eresh »

Hacker000 pisze: 22 kwie 2020, 09:41 W trójkącie \(ABC\) kąt \(C\) ma miarę \(120 ^\circ\) , a promień okręgu opisanego na tym trójkącie równa się \(8\). Oblicz odległość środka okręgu od boku \(AB\).
screenshot.png
\(\frac{|AB|}{\sin 120^{\circ}}=2\cdot 8\\
|AB|=16\cdot \frac{\sqrt{3}}{2}\\
|AB|=8\sqrt{3}\)


ADB - trójkąt równoramienny
\(|DE|^2=|AD|^2-|AE|^2\\
|DE|^2=8^2-(4\sqrt{3})^2\\
|DE|^2=16\\
|DE|=4\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ