pole pięciokąta
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 68
- Rejestracja: 30 mar 2020, 23:25
- Podziękowania: 11 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
pole pięciokąta
Niech \(BCDK\) będzie wypukłym czworokątem takim, że \(BC = BK, DC = DK\). Niech A i E są punktami takimi, że ABCDE jest wypukłym pieciokątem takim, ze że \(AB = BC, DE = DC\) oraz K leży we wnętrzu pięciokąta. Oblicz pole pięciokąta jeśli \(|\angle ABC| = 120^\circ\) i \(|\angle CDE| = 60^\circ\) , a \(BD = 2.\)
Ostatnio zmieniony 18 kwie 2020, 03:00 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości
Powód: poprawa wiadomości
- Jerry
- Expert
- Posty: 3530
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1936 razy
Re: pole pięciokąta
\(1^\circ\) Przyjmijmy oznaczenia jak na na rysunku i szybkie wnioski :
\(2^\circ\) Z \(\Delta DBC\) i wzoru kosinusów:
\(2^2=r^2+R^2-2rR\cos(30^\circ+\alpha+60^\circ)\So \sin\alpha=\frac{4-r^2-R^2}{2rR}\)
\(3^\circ\ S_{ABCDE}=S_{\Delta CDE}+S_{\Delta CEA}+S_{\Delta CAB}=\cdots=\sqrt3\)
Pozdrawiam
[edited] niedopatrzenie: na rysunku \(r\ne R\) !
\(2^2=r^2+R^2-2rR\cos(30^\circ+\alpha+60^\circ)\So \sin\alpha=\frac{4-r^2-R^2}{2rR}\)
\(3^\circ\ S_{ABCDE}=S_{\Delta CDE}+S_{\Delta CEA}+S_{\Delta CAB}=\cdots=\sqrt3\)
Pozdrawiam
[edited] niedopatrzenie: na rysunku \(r\ne R\) !