kąt w trójkacie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
attec18
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 68
Rejestracja: 30 mar 2020, 23:25
Podziękowania: 11 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

kąt w trójkacie

Post autor: attec18 »

W trójkącie ABC kąty przy wierzchołkach A,B,C wynoszą odpowiednio \(45^o,75^o,60^o\). Niech D,E,F będą spodkami wysokości poprowadzonych odpowiednio z wierzchołków A,B,C do przeciwległych boków. Dodatkowo niech G,H,I będą odpowiednio spodkami wysokości poprowadzonych z A na EF, B na DF oraz z C na DE. Oblicz miarę kąta HGI.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: kąt w trójkacie

Post autor: kerajs »

Pewnie jest jakieś ładne i szybkie rozwiązanie. I może ktoś takie poda.
Jednak nie znając go, możesz sobie poradzić wrzucając ten trójkąt w układ współrzędnych i wyliczając współrzędne punktów z prostopadłości prostych.
\(A=(- k\sqrt{3}, 0 ) \ , \ B=(0, k\sqrt{3} ) \ , \ C=(k,0)\)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3528
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1936 razy

Re: kąt w trójkacie

Post autor: Jerry »

kerajs pisze: 12 kwie 2020, 09:33 ...\(A=(- k\sqrt{3}, 0 ) \ , \ B=(0, k\sqrt{3} ) \ , \ C=(k,0)\)
Nie tracąc ogólności rozwiązania, z dokładnością do podobieństwa, wystarczy
\(A=(- \sqrt{3}, 0 ) \ , \ B=(0, \sqrt{3} ) \ , \ C=(1,0)\)

Pozdrawiam
PS. W wolniejszej chwili zrobię schludny rysunek...
attec18
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 68
Rejestracja: 30 mar 2020, 23:25
Podziękowania: 11 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Re: kąt w trójkacie

Post autor: attec18 »

Jerry pisze: 12 kwie 2020, 09:50
kerajs pisze: 12 kwie 2020, 09:33 ...\(A=(- k\sqrt{3}, 0 ) \ , \ B=(0, k\sqrt{3} ) \ , \ C=(k,0)\)
Nie tracąc ogólności rozwiązania, z dokładnością do podobieństwa, wystarczy
\(A=(- \sqrt{3}, 0 ) \ , \ B=(0, \sqrt{3} ) \ , \ C=(1,0)\)

Pozdrawiam
PS. W wolniejszej chwili zrobię schludny rysunek...
A czemu takie punkty, coś pewnie z kątami ale nie wiem jak na takie coś wpaść.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3528
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1936 razy

Re: kąt w trójkacie

Post autor: Jerry »

Jerry pisze: 12 kwie 2020, 09:50 ... W wolniejszej chwili zrobię schludny rysunek...
Z rysunku można wyczytać, że trójkąt spodkowy jest prostokątny oraz miary wielu kątów, \(15^\circ\) i \(75^\circ\) szczególnie się przydają. Dokładnie ich tangensy do wskazania równań prostych ...
Jerry pisze: 12 kwie 2020, 09:50 Nie tracąc ogólności rozwiązania, z dokładnością do podobieństwa, wystarczy
\(A=(- \sqrt{3}, 0 ) \ , \ B=(0, \sqrt{3} ) \ , \ C=(1,0)\)
Wtedy \(G=\left(\frac{3-2\sqrt3}{4},\frac{\sqrt3}{4}\right)\), \(H=\left(\frac{3-2\sqrt3}{4},\frac{3\sqrt3}{4}\right)\) i \(I=\left(\frac{2-\sqrt3}{4},\frac{1}{4}\right)\) i \(|\angle HGI|=135^\circ\)
Wystarczyłoby w takim razie wykazać elementarnie to, co wynika z powyższego:
\(\overline{HG}\parallel\overline{BF}\) oraz \(\overline{GI}\parallel\overline{EC}\) ,
ale na to pomysłu szybkiego nie mam ...

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3528
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1936 razy

Re: kąt w trójkacie

Post autor: Jerry »

attec18 pisze: 12 kwie 2020, 16:54
Jerry pisze: 12 kwie 2020, 09:50 \(A=(- \sqrt{3}, 0 ) \ , \ B=(0, \sqrt{3} ) \ , \ C=(1,0)\)
A czemu takie punkty, coś pewnie z kątami ale nie wiem jak na takie coś wpaść.
Zrób schludny rysunek w układzie współrzędnych tak, aby wysokość \(\overline{BF}\) leżała na osi \(oy\), a podstawa \(AB\) na osi \(ox\). Po "lewej" stronie zobaczysz prostokątny trójkąt równoramienny, po "prawej" połówkę trójkąta równobocznego. Jeśli miałby on bok \(2\), to jego wysokość \(\sqrt3\) byłaby równocześnie przyprostokątną tego równoramiennego...
kąt_w_trójkącie.png
Pozdrawiam
PS. Minęliśmy się z postami...

[edited] dodałem rysunek
ODPOWIEDZ