Oblicz miary kątów czworokąta, jeśli: miara kąta drugiego stanowi 75% miary kąta pierwszego, kąt trzeci jest o 25% większy od kąta drugiego, a miara kąta czwartego stanowi 29/16 miary kąta pierwszego .
Coś mi nie wyszło chyba, jak zapisać że kąt trzeci jest o 25% większy od kąta drugiego ? 0.25*0.75 alfa ?
Kąty czworokąta
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Często tu bywam
- Posty: 243
- Rejestracja: 04 gru 2019, 17:54
- Podziękowania: 132 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Kąty czworokąta
\(\alpha\) - pierwszy kąt
\(\beta\) - drugi
\(\beta=0,75\alpha\)
trzeci:
\(1,25\beta=1,25\cdot 0,75\alpha=0,9375\alpha\)
\(\alpha+0,75\alpha+0,9375\alpha+1,8125\alpha=360^{\circ}\\
\alpha=80^{\circ}\\
\beta = 60^{\circ}\\
\gamma=75^{\circ}\\
\delta=145^{\circ}\\\)
\(\beta\) - drugi
\(\beta=0,75\alpha\)
trzeci:
\(1,25\beta=1,25\cdot 0,75\alpha=0,9375\alpha\)
\(\alpha+0,75\alpha+0,9375\alpha+1,8125\alpha=360^{\circ}\\
\alpha=80^{\circ}\\
\beta = 60^{\circ}\\
\gamma=75^{\circ}\\
\delta=145^{\circ}\\\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Często tu bywam
- Posty: 243
- Rejestracja: 04 gru 2019, 17:54
- Podziękowania: 132 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Kąty czworokąta
większy o \(25\%\) od x = do x dodajemy \( 25\%x\)
\(x+25\%x=125\%x=1,25x\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Często tu bywam
- Posty: 243
- Rejestracja: 04 gru 2019, 17:54
- Podziękowania: 132 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć: