koło i kwadrat

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Amtematiksonn
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 243
Rejestracja: 04 gru 2019, 17:54
Podziękowania: 132 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

koło i kwadrat

Post autor: Amtematiksonn »

Promień koła opisanego na kwadracie jest o 2 większy od promienia koła wpisanego w ten kwadrat. Oblicz sumę tych promieni.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: koło i kwadrat

Post autor: eresh »

Amtematiksonn pisze: 04 kwie 2020, 14:59 Promień koła opisanego na kwadracie jest o 2 większy od promienia koła wpisanego w ten kwadrat. Oblicz sumę tych promieni.
\(R=\frac{a\sqrt{2}}{2}\\
r=\frac{a}{2}\\
R=r+2\\
\frac{a\sqrt{2}}{2}=2+\frac{a}{2}\\
a\sqrt{2}=4+a\\
a(\sqrt{2}-1)=4\\
a=\frac{4(\sqrt{2}+1}{2-1}\\
a=4(\sqrt{2}+1)\\
R=\frac{4(\sqrt{2}+1)\sqrt{2}}{2}=2(2+\sqrt{2})=4+2\sqrt{2}\\
r=2+2\sqrt{2}\\
R+r=6+4\sqrt{2}
\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ