Kwadrat i koło

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Amtematiksonn
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 243
Rejestracja: 04 gru 2019, 17:54
Podziękowania: 132 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Kwadrat i koło

Post autor: Amtematiksonn »

Dany jest kwadrat o przekątnej długości 8cm. Z wierzchołka kwadratu zakreślamy koło o promieniu równym długości boku kwadratu. Pole powierzchni będącej częścią wspólną kwadratu i koła jest równe ?
Skąd wiadomo że koło zajmuje \(\frac{1}{4}\) pola kwadratu ? To znaczy czemu część wspólna to \(\frac{1}{4}\) koła?

[edited] poprawa wiadomości
Ostatnio zmieniony 03 kwie 2020, 20:11 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa kodu
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3512
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1923 razy

Re: Kwadrat i koło

Post autor: Jerry »

\(\frac{1}{4}\) koła zawiera się w kwadracie - zrób schludny rysunek!
\(P=\frac{1}{4}\pi\ a^2\), gdzie \(a\sqrt2=8\)

Pozdrawiam
Amtematiksonn
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 243
Rejestracja: 04 gru 2019, 17:54
Podziękowania: 132 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Kwadrat i koło

Post autor: Amtematiksonn »

Zrobiłem i jakoś nie rozumiem czemu 1/4 koła się zawiera
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3512
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1923 razy

Re: Kwadrat i koło

Post autor: Jerry »

Środek okręgu jest w wierzchołku kwadratu, którego kąt wewnętrzny ma \(90^\circ\), a \(\frac{90^\circ}{360^\circ}=\frac{1}{4}\)
Amtematiksonn
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 243
Rejestracja: 04 gru 2019, 17:54
Podziękowania: 132 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Kwadrat i koło

Post autor: Amtematiksonn »

Dziękuję bardzo, nigdy bym nie zgadł :D
ODPOWIEDZ