Własności trapezu równoramiennego opisanego na okręgu
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Często tu bywam
- Posty: 243
- Rejestracja: 04 gru 2019, 17:54
- Podziękowania: 132 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Własności trapezu równoramiennego opisanego na okręgu
Witam, mógłby mi ktoś napisać własności trapezu równoramiennego opisanego na okręgu? Najważniejsze fakty wynikające z tego?
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Re: Własności trapezu równoramiennego opisanego na okręgu
Tak jak w każdym czworokącie,w trapez można wpisać okrąg,gdy sumy przeciwległych boków są równe.
Trapez jest opisany na okręgu,to suma ramion jest równa sumie podstaw.
Trapez równoramienny o podstawach a i b ,ramieniu c ma własność \(a+b=2c\)
Wysokość takiego trapezu jest równa średnicy \(2r\) okręgu wpisanego.
Trapez jest opisany na okręgu,to suma ramion jest równa sumie podstaw.
Trapez równoramienny o podstawach a i b ,ramieniu c ma własność \(a+b=2c\)
Wysokość takiego trapezu jest równa średnicy \(2r\) okręgu wpisanego.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
- Często tu bywam
- Posty: 243
- Rejestracja: 04 gru 2019, 17:54
- Podziękowania: 132 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
- Jerry
- Expert
- Posty: 3530
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1936 razy
Re: Własności trapezu równoramiennego opisanego na okręgu
Trapez równoramienny, o podstawach \(a,\ b\in\rr_+\) , opisany na okręgu ma:
-) ramiona długości \(\frac{a+b}{2}\), czyli długości linii średniej (odcinka łączącego środki ramion) oraz dłuższego odcinka z tych, na które spodek wysokości opuszczonej z wierzchołka kąta kąta rozwartego dzieli dłuższą podstawę
-) wysokość równą \(\sqrt{ab}=2r\) okręgu wpisanego
oraz można na nim, jak na wszystkich trapezach równoramiennych, opisać okrąg
Pozdrawiam
-) ramiona długości \(\frac{a+b}{2}\), czyli długości linii średniej (odcinka łączącego środki ramion) oraz dłuższego odcinka z tych, na które spodek wysokości opuszczonej z wierzchołka kąta kąta rozwartego dzieli dłuższą podstawę
-) wysokość równą \(\sqrt{ab}=2r\) okręgu wpisanego
oraz można na nim, jak na wszystkich trapezach równoramiennych, opisać okrąg
Pozdrawiam