obwód trójkąta
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Często tu bywam
- Posty: 173
- Rejestracja: 01 cze 2016, 07:58
- Podziękowania: 14 razy
- Otrzymane podziękowania: 5 razy
obwód trójkąta
Średnica okręgu opisanego na trójkącie ABC wynosi \(25\). Długości \(AB, BC, CA\) są liczbami naturalnymi oraz \(AB > BC\). Odległości od środka tego okręgu do boków AB, BC są też liczbami naturalnymi. Oblicz obwód tego trójkąta.
- Jerry
- Expert
- Posty: 3533
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1939 razy
Re: obwód trójkąta
Wyobraźmy sobie trójkąt prostokątny o przyprostokątnych \(\frac{a}{2}, \ n\) i przeciwprostokątnej \(12,5\), gdzie \(a, \ n\in\nn\) - fragment globalnego rysunku do zadania. Z tw. Pitagorasa mamy
\(n^2+\left(\frac{a}{2}\right)^2=12,5^2\),
czyli
\(a=\sqrt{625-4n^2}\)
Podstawiając do powyższego wzoru \(n=1,\ 2,\ 3,\ \cdots , 12\), przekonasz się, że liczy się "ładnie" dla dwóch wartości... i to będą odległości środka okręgu od boku i tego boku! Wpasuj to w schludny rysunek i ... sprawdź, czy trzeci bok danego trójkąta też ma naturalną długość
Pozdrawiam
\(n^2+\left(\frac{a}{2}\right)^2=12,5^2\),
czyli
\(a=\sqrt{625-4n^2}\)
Podstawiając do powyższego wzoru \(n=1,\ 2,\ 3,\ \cdots , 12\), przekonasz się, że liczy się "ładnie" dla dwóch wartości... i to będą odległości środka okręgu od boku i tego boku! Wpasuj to w schludny rysunek i ... sprawdź, czy trzeci bok danego trójkąta też ma naturalną długość
Pozdrawiam