Wyznacz długość boku rombu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Milwinka
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 26 mar 2020, 13:47
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Wyznacz długość boku rombu

Post autor: Milwinka »

W romb o kącie ostrym o mierze 60° wpisano okrąg o promieniu długości 3. Bok tego rombu ma długość:
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Wyznacz długość boku rombu

Post autor: eresh »

Milwinka pisze: 01 kwie 2020, 14:54 W romb o kącie ostrym o mierze 60° wpisano okrąg o promieniu długości 3. Bok tego rombu ma długość:
\(r=3\\
2r=h\\
h=6\\
\sin 60^{\circ}=\frac{h}{a}\\
\frac{\sqrt{3}}{2}=\frac{6}{a}\\
a\sqrt{3}=12\\
a=\frac{12\sqrt{3}}{3}\\
a=4\sqrt{3}
\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ