dany jest trójkąt ABC. okrąg którego cięciwą jest odcinek AB przecina bok AC trójkąta w punkcie D, a bok BC w punkcie E. Wykaż, że CE:DE = AC:AB .
Skąd wiadomo że trójkąty ABC i CDE są podobne?
Podobieństwo trójkątów
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Często tu bywam
- Posty: 243
- Rejestracja: 04 gru 2019, 17:54
- Podziękowania: 132 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Podobieństwo trójkątów
Amtematiksonn pisze: ↑30 mar 2020, 16:05 dany jest trójkąt ABC. okrąg którego cięciwą jest odcinek AB przecina bok AC trójkąta w punkcie D, a bok BC w punkcie E. Wykaż, że CE:DE = AC:AB .
Skąd wiadomo że trójkąty ABC i CDE są podobne?
Spoiler
czworokąt ABED jest wpisany w okrąg, zatem
\(|\angle DAB|+|\angle DEB|=180^{\circ}\So |\angle DEB|=180^{\circ}-|\angle DAB|\)
\(|\angle DEC|=180^{\circ}-|\angle DEB|=180^{\circ}-180^{\circ}+|\angle DAB|=|\angle DAB|\)
trójkąty ABC i DCE są podobne na mocy cechy kkk
\(|\angle DEC|=|\angle DAB|\\
|\angle ACB|=|\angle DCE|\\
|\angle |ABC|=|\angle CDE|\)
\(|\angle DAB|+|\angle DEB|=180^{\circ}\So |\angle DEB|=180^{\circ}-|\angle DAB|\)
\(|\angle DEC|=180^{\circ}-|\angle DEB|=180^{\circ}-180^{\circ}+|\angle DAB|=|\angle DAB|\)
trójkąty ABC i DCE są podobne na mocy cechy kkk
\(|\angle DEC|=|\angle DAB|\\
|\angle ACB|=|\angle DCE|\\
|\angle |ABC|=|\angle CDE|\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Często tu bywam
- Posty: 243
- Rejestracja: 04 gru 2019, 17:54
- Podziękowania: 132 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
-
- Często tu bywam
- Posty: 243
- Rejestracja: 04 gru 2019, 17:54
- Podziękowania: 132 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Re: Podobieństwo trójkątów
Jeszcze z jednym zadaniem mam problem: W trapezie ABCD połączono środek M ramienia AB z końcami ramienia CD. Wykaż, że pole trójkąta CMD jest równe połowie pola trapezu.
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Podobieństwo trójkątów
Narysuj środkową MN tego trapezu i przeanalizuj pola trójkątów BCM, ADM oraz DMN, BCM
Przypomnę jeszcze ,że długość środkowej trapezu jest średnią arytmetyczną długości jego podstaw . Dalej sam .
Przypomnę jeszcze ,że długość środkowej trapezu jest średnią arytmetyczną długości jego podstaw . Dalej sam .
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Podobieństwo trójkątów
\(P_{MDC}=P_{ABCD}-P_{MBC}-P_{AMD}\\Amtematiksonn pisze: ↑30 mar 2020, 16:37 Jeszcze z jednym zadaniem mam problem: W trapezie ABCD połączono środek M ramienia AB z końcami ramienia CD. Wykaż, że pole trójkąta CMD jest równe połowie pola trapezu.
P_{MDC}=\frac{|AD|+|BC|}{2}\cdot |FE|-\frac{1}{2}|BC||MF|-\frac{1}{2}|AD||ME|\\
P_{MDC}=\frac{|AD|+|BC|}{2}(|ME|+|MF|)-\frac{1}{2}|BC||MF|-\frac{1}{2}|AD||ME|\\
P_{MDC}=\frac{1}{2}|AD||ME|+\frac{1}{2}|AD||MF|+\frac{1}{2}|BC||ME|+\frac{1}{2}|BC||MF|-\frac{1}{2}|BC||MF|-\frac{1}{2}|AD||ME|\\
P_{MDC}=\frac{1}{2}|AD||MF|+\frac{1}{2}|BC||ME|\\
P_{MDC}=\frac{1}{2}|AD|\cdot\frac{1}{2}|EF|+\frac{1}{2}|BC|\cdot\frac{1}{2}|EF|\\
P_{MCD}=\frac{1}{2}\cdot\frac{|AD|+|BC|}{2}|FE|\\
P_{MCD}=\frac{1}{2}P_{ABCD}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę