twierdzenie cosinusów

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Amtematiksonn
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 243
Rejestracja: 04 gru 2019, 17:54
Podziękowania: 132 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

twierdzenie cosinusów

Post autor: Amtematiksonn »

W trójkącie dane są długości a,b i c boków. Rozstrzygnij, czy jest to trojkąt ostrokątny, prostokątny, czy rozwartokątny, jeśli :

A)a=4cm, b=5cm, c=8cm.

B)a=5cm,b=5cm,c=7cm.

C)a=5cm,b=12cm,c=13cm.
jak to zrobić z twierdzenia cosinusów? :)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: twierdzenie cosinusów

Post autor: eresh »

Amtematiksonn pisze: 29 mar 2020, 20:03 W trójkącie dane są długości a,b i c boków. Rozstrzygnij, czy jest to trojkąt ostrokątny, prostokątny, czy rozwartokątny, jeśli :

A)a=4cm, b=5cm, c=8cm.
\(c^2=a^2+b^2-2ba\cos\alpha\\
64=16+25-40\cos\alpha\\
40\cos\alpha=-23\\
\cos\alpha=-\frac{23}{40}\)

cosinus jest ujemny, więc kąt jest rozwarty i trójkąt jest rozwartokątny
Amtematiksonn pisze: 29 mar 2020, 20:03 W trójkącie dane są długości a,b i c boków. Rozstrzygnij, czy jest to trojkąt ostrokątny, prostokątny, czy rozwartokątny, jeśli :
B)a=5cm,b=5cm,c=7cm.
\(7^2=5^2+5^2-2\cdot 5\cdot 5\cos\alpha\\
50\cos\alpha=1\\
\cos\alpha=\frac{1}{50}\\
\alpha<90^{\circ}
\)

trójkąt jest ostrokątny

Amtematiksonn pisze: 29 mar 2020, 20:03 W trójkącie dane są długości a,b i c boków. Rozstrzygnij, czy jest to trojkąt ostrokątny, prostokątny, czy rozwartokątny, jeśli :
C)a=5cm,b=12cm,c=13cm.
\(13^2=5^2+12^2-2\cdot 5\cdot 12\cos\alpha\\
0=\cos\alpha\\
\alpha=90^{\circ}\)

trójkąt jest prostokątny
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ