Trapez

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
zwierzaczysko
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 19 mar 2020, 20:27
Podziękowania: 24 razy
Płeć:

Trapez

Post autor: zwierzaczysko »

W trapezie ABCD suma miar kątów przy dłuższej podstawie jest równa 90°. Wykaż, że odcinek łączący środki podstaw trapezu ma długość:
\(\frac{|AB|-|DC|}{2}\)
Ostatnio zmieniony 25 mar 2020, 14:37 przez zwierzaczysko, łącznie zmieniany 6 razy.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3530
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1936 razy

Re: Trapez

Post autor: Jerry »

Zrób schludny rysunek, przedłuż ramiona do przecięcia i zauważ istnienie dwóch trójkątów prostokątnych, których środkowe poprowadzone do przeciw prostokątnych mają długości połowy przeciwprostokątnych, czyli podstaw trapezu...

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Trapez

Post autor: eresh »

screenshot.png
trójkąty ABG i DCG są prostokątne

\(
|AB|=a\\
|CD|=b\\
|GF|=|DF|=|CF|=r=\frac{1}{2}b\\
|GE|=|AB|=|BE|=R=\frac{1}{2}a\\
|EF|=|GE|-|GF|\\
|EF|=\frac{1}{2}a-\frac{1}{2}b\\
|EF|=\frac{a-b}{2}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ