Średnica okręgu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
backtoamsterdam002
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 24 mar 2020, 22:15
Podziękowania: 7 razy
Płeć:

Średnica okręgu

Post autor: backtoamsterdam002 »

Jaka powinna być najmniejsza średnica garnka,aby zmieściły się w nim(jeden obok drugiego) 4 słoiki(każdy o średnicy (pierwiastek z 2 - 1) ?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Średnica okręgu

Post autor: kerajs »

Średnica wewnętrzna garna musi być nie mniejsza niż:
\(2(r+r \sqrt{2} )=2r(1+ \sqrt{2})=2( \sqrt{2}-1 )(\sqrt{2}+1)=2 \cdot (2-1)=2 \)
backtoamsterdam002
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 24 mar 2020, 22:15
Podziękowania: 7 razy
Płeć:

Re: Średnica okręgu

Post autor: backtoamsterdam002 »

kerajs pisze: 25 mar 2020, 00:48 Średnica wewnętrzna garna musi być nie mniejsza niż:
\(2(r+r \sqrt{2} )=2r(1+ \sqrt{2})=2( \sqrt{2}-1 )(\sqrt{2}+1)=2 \cdot (2-1)=2 \)
A można wyjaśnić bardziej szczegółowo? Nie rozumiem,skąd się wzięły te wzory.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Średnica okręgu

Post autor: kerajs »

Spójrz na rysunek:
Obrazek
Promień zewnętrznego okręgu to \(r\) oraz przekątna kwadratu o boku \(r\) (czyli \(r \sqrt{2}\) )
ODPOWIEDZ