Równoległobok
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 21
- Rejestracja: 21 mar 2020, 16:57
- Podziękowania: 3 razy
- Płeć:
Równoległobok
W równoległoboku ABCD bok BC jest dwa razy dłuższy od boku AB. Punkt P jest środkiem boku BC. Uzasadnij, że kąt APD jest kątem prostym
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Równoległobok
\(|\angle ABP|=\alpha\\
|\angle BCD|=180^{\circ}-\alpha\)
trójkąt ABP jest równoramienny
\(|\angle BPA|=\frac{180^{\circ}-\alpha}{2}\)
trójkąt PCD jest równoramienny
\(|\angle CPD|=\frac{180^{\circ}-(180^{\circ}-\alpha)}{2}=\frac{\alpha}{2}\)
\(|\angle BPC|=180^{\circ}\\
|\angle BPA|+|\angle APD|+|\angle CPD|=180^{\circ}\\
\frac{180^{\circ}-\alpha}{2}+|\angle APD|+\frac{\alpha}{2}=180^{\circ}\\
90^{\circ}-\frac{\alpha}{2}+|\angle APD|+\frac{\alpha}{2}=180^{\circ}\\
|\angle APD|=90^{\circ}\)
|\angle BCD|=180^{\circ}-\alpha\)
trójkąt ABP jest równoramienny
\(|\angle BPA|=\frac{180^{\circ}-\alpha}{2}\)
trójkąt PCD jest równoramienny
\(|\angle CPD|=\frac{180^{\circ}-(180^{\circ}-\alpha)}{2}=\frac{\alpha}{2}\)
\(|\angle BPC|=180^{\circ}\\
|\angle BPA|+|\angle APD|+|\angle CPD|=180^{\circ}\\
\frac{180^{\circ}-\alpha}{2}+|\angle APD|+\frac{\alpha}{2}=180^{\circ}\\
90^{\circ}-\frac{\alpha}{2}+|\angle APD|+\frac{\alpha}{2}=180^{\circ}\\
|\angle APD|=90^{\circ}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę