Odcinki styczne

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Amtematiksonn
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 243
Rejestracja: 04 gru 2019, 17:54
Podziękowania: 132 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Odcinki styczne

Post autor: Amtematiksonn »

Przez punkt S styczności okręgów O1 i O2 prowadzimy dwie proste: Prostą k, która przecina O1 w punkcie A i O2 w punkcie B oraz prostą l, która przecina O1 w punkcie C i O2 w punkcie D. Udowodnij że prosta AC jest równoległa do prostej BD.
Pomocy, tutaj trzeba coś zrobić z kątem dopisanym ?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Odcinki styczne

Post autor: eresh »

screenshot.png
\(|\angle ESB|=|\angle BDS|\\
|\angle ESB|=|\angle ASF|\\
|\angle ASF|=|\angle ACS|\\
|\angle BDS|=|\angle ACS|\So AC \parallel BD\\\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Amtematiksonn
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 243
Rejestracja: 04 gru 2019, 17:54
Podziękowania: 132 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Odcinki styczne

Post autor: Amtematiksonn »

Można trochę wytłumaczyć co tu się stało? :)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Odcinki styczne

Post autor: eresh »

kąty wierzchołkowe i kąty dopisane
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Odcinki styczne

Post autor: radagast »

albo wierzchołkowe i naprzemianległe zewnętrznie.
ODPOWIEDZ