Trójkąty
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 21
- Rejestracja: 21 mar 2020, 16:57
- Podziękowania: 3 razy
- Płeć:
Trójkąty
W trójkącie ABC poprowadzono odcinek DE równoległy do boku AB (punkt D znajduje się na boku AC, a punkt E na boku CB). Wiadomo, że CD = 2, AD = 4 i pole trójkąta CDE jest równe 12. Ile jest równe pole trójkąta ABC?
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Trójkąty
trójkąt ABC jest podobny do trójkąta DEC
\(\frac{|AC|}{|DC|}=k\\
\frac{6}{2}=k\\
3=k\\
\frac{P_{ABC}}{P_{DCE}}=k^2\\
\frac{P_{ABC}}{12}=9\\
P_{ABC}=108\)
\(\frac{|AC|}{|DC|}=k\\
\frac{6}{2}=k\\
3=k\\
\frac{P_{ABC}}{P_{DCE}}=k^2\\
\frac{P_{ABC}}{12}=9\\
P_{ABC}=108\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę