Dany jest trójkąt równoramienny rozwartokątny o polu 25. Ramię tego trójkąta ma długość 10. Jaką miarę ma kąt między ramionami?
Udało mi się tylko wyznaczyć "a" i "h" ze wzoru na pole trójkąta... Kompletnie nie wiem jak się za to zabrać dalej..
Trójkąt równoramienny
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 21
- Rejestracja: 21 mar 2020, 16:57
- Podziękowania: 3 razy
- Płeć:
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Trójkąt równoramienny
\(P=\frac{1}{2}a\cdot a\cdot \sin\alpha\\
25=\frac{1}{2}\cdot 100\sin\alpha\\
25=50\sin\alpha\\
\frac{1}{2}=\sin\alpha\\
150^{\circ}=\alpha\)
25=\frac{1}{2}\cdot 100\sin\alpha\\
25=50\sin\alpha\\
\frac{1}{2}=\sin\alpha\\
150^{\circ}=\alpha\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 21
- Rejestracja: 21 mar 2020, 16:57
- Podziękowania: 3 razy
- Płeć:
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Trójkąt równoramienny
gdzie tak napisałam?
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 21
- Rejestracja: 21 mar 2020, 16:57
- Podziękowania: 3 razy
- Płeć:
Re: Trójkąt równoramienny
Dobra, już wiem. Wyrzuciło mi błąd przetwarzania wzorów matematycznych i teraz już mam normalnie. Dziękuję bardzo!