W prostokącie ABCD jest umieszczony prostokąt EFGD tak jak pokazano na rysunku.
Wykaż że trójkąty AEH i DHG są podobne.
W prostokącie ABCD
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: W prostokącie ABCD
\( 180^\circ=\angle DHG+90^\circ+\angle AHE\\
180^\circ=(90-\angle DGH)+90^\circ+\angle AHE\\
\angle DGH =\angle AHE\)
dodatkowo każdy z trójkątów jest prostokątny więc są podobne.
180^\circ=(90-\angle DGH)+90^\circ+\angle AHE\\
\angle DGH =\angle AHE\)
dodatkowo każdy z trójkątów jest prostokątny więc są podobne.