Trójkąt różnoboczny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
zwierzaczysko
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 19 mar 2020, 20:27
Podziękowania: 24 razy
Płeć:

Trójkąt różnoboczny

Post autor: zwierzaczysko »

W trójkącie prostokątnym ABC punkty D i E dzielą przeciwprostokątną BC na odcinki CD, DE, EB, które są równej długości. Które zdanie jest prawdziwe i dlaczego?
A) |∡CAD|=30°
B) Promień okręgu opisanego na trójkącie AEC jest równy |AD|
C) Promień okręgu wpisanego w ABC jest równy |DE|
D) Pola trójkątów ABE i AED są równe
Nie wiem jak rozwiązać to zadanie więć proszę o pomoc/rozwiązanie
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Trójkąt różnoboczny

Post autor: eresh »

zwierzaczysko pisze: 20 mar 2020, 11:49 W trójkącie prostokątnym ABC punkty D i E dzielą przeciwprostokątną BC na odcinki CD, DE, EB, które są równej długości. Które zdanie jest prawdziwe i dlaczego?
A) |∡CAD|=30°
B) Promień okręgu opisanego na trójkącie AEC jest równy |AD|
C) Promień okręgu wpisanego w ABC jest równy |DE|
D) Pola trójkątów ABE i AED są równe
Nie wiem jak rozwiązać to zadanie więć proszę o pomoc/rozwiązanie
prawdziwe jest zdanie D
wysokość trójkąta AEB jest też wysokością trójkąta AED (i również wysokością trójkąta ABC) - chodzi o wysokość poprowadzoną z wierzchołka A
\(P_{AEB}=\frac{1}{2}h\cdot |EB|\\
P_{AED}=\frac{1}{2}h\cdot |ED|\)

a skoro |EB|=|ED| to pola tych trójkątów są równe
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ