Planimetria

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Amtematiksonn
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 243
Rejestracja: 04 gru 2019, 17:54
Podziękowania: 132 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Planimetria

Post autor: Amtematiksonn »

wewnątrz dowolnego trójkąta ABC obrano pewien punkt P. udowodnij, że suma odległości punktu P od wierzchołków A, B, C jest większa od połowy obwodu tego trójkąta.
Podpowiedź: Trzeba skorzystać z nierówności trójkąta
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Planimetria

Post autor: eresh »

\(|AB|=c\\
|BC|=a\\
|AC|=b\\
|AP|=x\\
|BP|=y\\
|PC|=z\\
\)

nierówności trójkąta w trójkątach APC, BCP, APC
\(x+y>c\\
y+z>a\\
x+z>b\)

dodajemy wszystkie stronami:
\(x+y+y+z+x+z>a+b+c\\
2(x+y+z)>b+a+c\\
x+y+z>\frac{1}{2}(a+b+c)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Amtematiksonn
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 243
Rejestracja: 04 gru 2019, 17:54
Podziękowania: 132 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Planimetria

Post autor: Amtematiksonn »

Można to tak dodać stronami ?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Planimetria

Post autor: eresh »

Amtematiksonn pisze: 19 mar 2020, 13:28 Można to tak dodać stronami ?
można
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ