Twierdzenie Talesa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kapa4343
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 467
Rejestracja: 19 lis 2011, 19:25
Podziękowania: 228 razy
Płeć:

Twierdzenie Talesa

Post autor: kapa4343 »

Dany jest odcinek o długości a oraz odcinek o długości 1 , a>1 . Zbuduj odcinek majacy długosc:

\(a) \frac{2a}{3} \)
\(b)\frac {a+1}{5}\)
\(c)\frac {7a}{6}\)
\(d)\frac {4a-2}{3}\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Twierdzenie Talesa

Post autor: eresh »

kapa4343 pisze: 17 mar 2020, 17:16 Dany jest odcinek o długości a oraz odcinek o długości 1 , a>1 . Zbuduj odcinek majacy długosc:

\(a) \frac{2a}{3} \)
\(x=\frac{2a}{3}\\
\frac{a}{3}=\frac{x}{2}\)

screenshot.png
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Twierdzenie Talesa

Post autor: eresh »

kapa4343 pisze: 17 mar 2020, 17:16 Dany jest odcinek o długości a oraz odcinek o długości 1 , a>1 . Zbuduj odcinek majacy długosc:


\(b)\frac {a+1}{5}\)
\(x=\frac{a+1}{5}\\
\frac{a+1}{5}=\frac{x}{1}\)
screenshot.png
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Twierdzenie Talesa

Post autor: eresh »

kapa4343 pisze: 17 mar 2020, 17:16 Dany jest odcinek o długości a oraz odcinek o długości 1 , a>1 . Zbuduj odcinek majacy długosc:

\(c)\frac {7a}{6}\)
\(\frac{7a}{6}=\frac{x}{1}\)
screenshot.png
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
kapa4343
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 467
Rejestracja: 19 lis 2011, 19:25
Podziękowania: 228 razy
Płeć:

Re: Twierdzenie Talesa

Post autor: kapa4343 »

Dziękuje proszę jeszcze o D jak mozna
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Twierdzenie Talesa

Post autor: eresh »

kapa4343 pisze: 17 mar 2020, 18:39 Dziękuje proszę jeszcze o D jak mozna
a może spróbuj sam
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
kapa4343
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 467
Rejestracja: 19 lis 2011, 19:25
Podziękowania: 228 razy
Płeć:

Re: Twierdzenie Talesa

Post autor: kapa4343 »

Siedziałem nad tym i nie daje rady dlatego proszę o pomoc
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Twierdzenie Talesa

Post autor: eresh »

masz zrobione trzy przykłady, analogicznie zrób czwarty
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ