Proszę o pomoc w zadaniu o treści:
Z talii 52 kart( 4 kolory, po 13 kart w każdym kolorze) losujemy 7 kart.Ile jest takich wyników losowania,wśród których są karty wszystkich czterech kolorów?
Z góry dziękuję
Kombinatoryka
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Kombinatoryka
Moim zdaniem to:
\( { 4\choose 1} \cdot {13\choose 4} {13 \choose 1}^3+ { 4\choose 1} { 3\choose 1} \cdot {13\choose 3} {13 \choose 2} {13 \choose 1}^1+ { 4\choose 1} \cdot {13\choose 1} {13 \choose 2}^3 \)
\( { 4\choose 1} \cdot {13\choose 4} {13 \choose 1}^3+ { 4\choose 1} { 3\choose 1} \cdot {13\choose 3} {13 \choose 2} {13 \choose 1}^1+ { 4\choose 1} \cdot {13\choose 1} {13 \choose 2}^3 \)