Pole

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Aguś56
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 47
Rejestracja: 13 cze 2019, 18:40
Podziękowania: 17 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Pole

Post autor: Aguś56 »

W dowolnym czworokącie wypukły \(F_1\) połączono środki kolejnych boków otrzymując czworokąt \( F_2\). W czworokącie \(F_2\) połączono środki kolejnych boków otrzymując czworokąt \(F_3\) itd. Oblicz sumę pól nieskończonej liczby tych czworokątów wiedząc, że pole czworokąta \(F_1\) jest równe P.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Pole

Post autor: eresh »

\(
P_1=P\\
P_2=\frac{1}{2}P\\
P_3=\frac{1}{4}P\\
q=\frac{1}{2}\\
S=\frac{P}{1-0,5}=2P\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Tulio
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 189
Rejestracja: 29 paź 2010, 12:44
Podziękowania: 16 razy
Otrzymane podziękowania: 48 razy
Płeć:

Re: Pole

Post autor: Tulio »

@eresh
W jaki sposób ten zewnętrzny czworokąt \(F_1\) (\(ABCD\)) jest podobny do tego \(F_2\) (\(EFGH\))?

Obrazek
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3527
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1934 razy

Re: Pole

Post autor: Jerry »

Fakt, podobne nie są, ale stosunek ich pól jest równy \({1 \over 2}\) i to ta wartość powinna się pojawić w dalszych rachunkach @eresh, aby ostatecznie \(S=2P\)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Pole

Post autor: eresh »

Tulio pisze: 06 lut 2020, 14:38 @eresh
W jaki sposób ten zewnętrzny czworokąt \(F_1\) (\(ABCD\)) jest podobny do tego \(F_2\) (\(EFGH\))?
Nie są podobne.
Już poprawiłam
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ