Ile wynoszą długości boków tego prostokąta ?

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Ile wynoszą długości boków tego prostokąta ?

Post autor: enta »

Jeżeli jeden bok prostokąta zwiększymy dwukrotnie, zaś drugi zmniejszymy o 1cm, to jego pole zwiększy się o \(8 cm^2\).
Ile wynoszą długości boków tego prostokąta ?
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Ile wynoszą długości boków tego prostokąta ?

Post autor: grdv10 »

\(a,b\) - stare boki, \(ab\) - stare pole

\(2a, b-1\) - nowe boki, \(2a(b-1)\) - nowe pole

Tak więc \(2a(b-1)=ab+8,\) skąd \(ab-2a=8,\) więc \(a=\dfrac{8}{b-2}.\) Warunki zadania są więc spełnione dla nieskończenie wielu par \(a,b\). Np. \(a=b=4\) lub \(a=8,\ b=3,\) czy też \(a=2{,}5,\ b=16\) itp.
ODPOWIEDZ