3 zadania z wektorów

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
anetka10
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 318
Rejestracja: 06 mar 2008, 18:39

Post autor: anetka10 »

1) Mamy trojkat o bokach 4 (podstawa trojkata),5,6- boki. W punkcie przeciecia srodkowych trojkata prowadzimy prosta rownolegla do podstawy. Oblicz obwod trojkata ktorego podstawa jest prosta przechodzaca przez punkt przeciecia srodkowych trojkata.

2) Dany jest wektor u= [3; -4 ]. Znajdz wektor jednostkowy, rownolegly do wektora u.

3) Punkt S= (0;0) jest srodkiem AD rownolegloboku ABCD. Wiadomo też, ze wektor AB= [4;3], wektor BC= [6;2]. Wyznacz wierzcholki tego rownolegloboku.

Zadania pochodza z jakiegos zbioru do liceum, odpowiedzi nie znam, chociaz jak liczylam pierwsze zadanie to obwod wyszedl mi 10.

DZIEKUJE ZA ROZWIAZANIE.
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1863
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

anetka10 pisze:1) Mamy trojkat o bokach 4 (podstawa trojkata),5,6- boki. W punkcie przeciecia srodkowych trojkata prowadzimy prosta rownolegla do podstawy. Oblicz obwod trojkata ktorego podstawa jest prosta przechodzaca przez punkt przeciecia srodkowych trojkata.
http://www.zadania.info/9135472
2) Dany jest wektor u= [3; -4 ]. Znajdz wektor jednostkowy, rownolegly do wektora u.
http://www.zadania.info/4864335
3) Punkt S= (0;0) jest srodkiem AD rownolegloboku ABCD. Wiadomo też, ze wektor AB= [4;3], wektor BC= [6;2]. Wyznacz wierzcholki tego rownolegloboku.
http://www.zadania.info/290117
anetka10
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 318
Rejestracja: 06 mar 2008, 18:39

Post autor: anetka10 »

dziekuje
ODPOWIEDZ