Zadanie z pola trójkąta pr.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
xxxm4rc3l
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 06 sty 2020, 18:21
Płeć:

Zadanie z pola trójkąta pr.

Post autor: xxxm4rc3l »

Dany jest trójkąt ABC, którego boki mają długość IABI= 10,IACI= 8,
IBCI = 6. Punkt P jest położony na przecięciu symetralnej boku AB oraz dwusiecznej
kąta ACB. Oblicz pole trójkąta APB.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Zadanie z pola trójkąta pr.

Post autor: radagast »

Zauważ,że trójkąt ABC jest prostokątny.... (dalej już łatwo)- wykonaj dokładny rysunek (odp: 25)
xxxm4rc3l
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 06 sty 2020, 18:21
Płeć:

Re: Zadanie z pola trójkąta pr.

Post autor: xxxm4rc3l »

Sporządziłem rysunek, jednak nie wiem jak obliczyć odcinek GP :(


Obrazek
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Zadanie z pola trójkąta pr.

Post autor: radagast »

to popatrz a mój:
ScreenHunter_855.jpg
xxxm4rc3l
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 06 sty 2020, 18:21
Płeć:

Re: Zadanie z pola trójkąta pr.

Post autor: xxxm4rc3l »

Rysnuki są mniej wiecej podbone, lecz od czego byś zaczął rozwiązywanie algebraiczne?
xxxm4rc3l
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 06 sty 2020, 18:21
Płeć:

Re: Zadanie z pola trójkąta pr.

Post autor: xxxm4rc3l »

Czy dobrze rozumiem, że powstałe trójkąty są równoramienne, o kacie prostym w symetralnej?
xxxm4rc3l
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 06 sty 2020, 18:21
Płeć:

Re: Zadanie z pola trójkąta pr.

Post autor: xxxm4rc3l »

Dobra jeżeli dobrze rozumiem, na dole powstały 2 trójkąty równoramienne o katach 45,45,90, powstały dla tego, iż duży trójkąt ABP jest oparty na łuku i kąt APB ma miarę 90 stopni przy czym symetralna dzieli ten kat na połowę. dostaje wiec trójka o bokach 5,5 pole jednego to 12,5 a pole dwóch 25. Dziękuje za pomoc!
ODPOWIEDZ