Zadanie z planimetrii poziom rozszerzony
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 4
- Rejestracja: 27 gru 2019, 14:45
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Zadanie z planimetrii poziom rozszerzony
Dany jest trójkąt ABC w którym bok AC ma długość a oraz kąt ACB ma miarę 45. Wyznacz pole tego trójkąta, dla którego bok AB ma najkrótszą długość. Oblicz tę długość.
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Zadanie z planimetrii poziom rozszerzony
Niech |AB|=y, |BC|=x. Z tw. cosinusów mamy
\(y^2=a^2+x^2-2ax\cos45^\circ=x^2-ax\sqrt2+a^2\)
Ponieważ \(y\ge0\), więc y osiąga minimum wtedy, gdy \(y^2\) jest najmniejsze.
Zachodzi to dla \(x_{min}= \frac{a\sqrt2}{2} \) (współrzędna \(x_{min}\) paraboli) - przy takiej długości boku|BC|, bok AB jest najkrótszy.
Wtedy pole tego trójkąta \(P= \frac{1}{2}a x_{min} \sin45^\circ= \frac{1}{2}a \cdot \frac{a\sqrt2}{2} \cdot \frac{\sqrt2}{2}= \frac{1}{4}a^2 \)
\(y^2=a^2+x^2-2ax\cos45^\circ=x^2-ax\sqrt2+a^2\)
Ponieważ \(y\ge0\), więc y osiąga minimum wtedy, gdy \(y^2\) jest najmniejsze.
Zachodzi to dla \(x_{min}= \frac{a\sqrt2}{2} \) (współrzędna \(x_{min}\) paraboli) - przy takiej długości boku|BC|, bok AB jest najkrótszy.
Wtedy pole tego trójkąta \(P= \frac{1}{2}a x_{min} \sin45^\circ= \frac{1}{2}a \cdot \frac{a\sqrt2}{2} \cdot \frac{\sqrt2}{2}= \frac{1}{4}a^2 \)
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Zadanie z planimetrii poziom rozszerzony
Jeśli potrzebna jest ta najmniejsza długość, to liczymy
\(y^2_{min}=x^2_{min}-ax_{min}\sqrt2+a^2= \frac{1}{2}a^2 -a \cdot \frac{a\sqrt2}{2} \cdot \sqrt2+a^2=\frac{a^2}{2}\)
Stąd \(y_{min}= \frac{a\sqrt2}{2} \)
\(y^2_{min}=x^2_{min}-ax_{min}\sqrt2+a^2= \frac{1}{2}a^2 -a \cdot \frac{a\sqrt2}{2} \cdot \sqrt2+a^2=\frac{a^2}{2}\)
Stąd \(y_{min}= \frac{a\sqrt2}{2} \)
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 31 gru 2019, 00:43
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
-
- Witam na forum
- Posty: 4
- Rejestracja: 27 gru 2019, 14:45
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć: