Zadanie z planimetrii poziom rozszerzony - okrąg wpisany w trójkąt prostokątny
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 4
- Rejestracja: 27 gru 2019, 14:45
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Zadanie z planimetrii poziom rozszerzony - okrąg wpisany w trójkąt prostokątny
W trójkąt prostokątny wpisany jest okrąg o promieniu r. Promień okręgu stycznego do przeciwprostokątnej i przedłużenia przyprostokątnych jest równy R(R>r). Wyznacz długość przeciwprostokątnej trójkąta.
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Zadanie z planimetrii poziom rozszerzony - okrąg wpisany w trójkąt prostokątny
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
- Jerry
- Expert
- Posty: 3528
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1936 razy
Re: Zadanie z planimetrii poziom rozszerzony - okrąg wpisany w trójkąt prostokątny
Zrób schludny rysunek ze standardowymi oznaczeniami i zauważ, z tw. o odcinkach stycznych, że
\(1^\circ\ c=(a-r)+(b-r)\)
\(2^\circ\ c=(R-a)+(R-b)\)
Wystarczy "zgubić" \(a,\ b\) i wyznaczyć \(c\)
Pozdrawiam
\(1^\circ\ c=(a-r)+(b-r)\)
\(2^\circ\ c=(R-a)+(R-b)\)
Wystarczy "zgubić" \(a,\ b\) i wyznaczyć \(c\)
Pozdrawiam