Zadanie - pomocy

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Hmm
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 01 gru 2019, 18:26

Zadanie - pomocy

Post autor: Hmm »

W pewnej grupie liczącej 10 osób średnia wieku bez najmłodszej osoby jest o 3 lata większa niż średnia wieku bez osoby najstarszej. Jaka jest różnica wieku między najstarszą a najmłodszą osobą w tej grupie?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Zadanie - pomocy

Post autor: radagast »

\( \frac{x_2+x_3+...+x_{10}}{9} =\frac{x_1+x_2+...+x_{9}}{9}+3\)
\( {x_2+x_3+...+x_{10}} ={x_1+x_2+...+x_{9}}+27\)
\( {x_{10}-x_1} =27\)
ODPOWIEDZ