Oblicz pole tego czworokąta

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
peresbmw
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 274
Rejestracja: 28 paź 2018, 18:20
Podziękowania: 80 razy
Płeć:

Oblicz pole tego czworokąta

Post autor: peresbmw »

Dany jest czworokąt \(ABCD\) , gdzie \(|AB|=6cm\), \(|BC|=5cm\), \(|CD|= 7cm\), \(|AD|=4cm\), kąt\( DAB =135\) stopni
Oblicz pole tego czworokąta.
peresbmw
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 274
Rejestracja: 28 paź 2018, 18:20
Podziękowania: 80 razy
Płeć:

Re: Oblicz pole tego czworokąta

Post autor: peresbmw »

Proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Oblicz pole tego czworokąta

Post autor: panb »

Najpierw z twierdzenia cosinusów policz długość odcinka DB
Potem z wzoru Herona pola dwóch trójkątów (ADB i BCD) i dodaj je do siebie.

To by było na tyle (łatwo napisać trudniej policzyć)
Może być taka pomoc?
Tulio
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 189
Rejestracja: 29 paź 2010, 12:44
Podziękowania: 16 razy
Otrzymane podziękowania: 47 razy
Płeć:

Re: Oblicz pole tego czworokąta

Post autor: Tulio »

Można też obliczyć pole \(ABD\) ze wzoru na pole trójkąta z sinusem. Obliczyć z twierdzenia cosinusów długość odcinka\(DB\) i ponownie z twierdzenia cosinusów obliczyć cosinus kąta \(BCD\), z niego jego sinus i znów pole z odpowiedniego wzoru. Wygląda dłużej, ale obliczenia sto razy lepsze.
ODPOWIEDZ