Pomocy!!
Dany jest trójkąt równoramienny, w którym ramię jest dwa razy dłuższe od podstawy. Wyznacz sinus kąta między ramionami tego trójkąta
Wyznacz sinus kąta między ramionami tego trójkąta
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Wyznacz sinus kąta między ramionami tego trójkąta
twierdzenie cosinusów
\(a^2=(2a)^2+(2a)^2-2\cdot 2a\cdot 2a\cos \alpha\\
a^2=8a^2-8a^2\cos\alpha\\
8a^2\cos\alpha=7a^2\\
\cos\alpha=\frac{7}{8}\\
\sin\alpha=\sqrt{1-(\frac{7}{8})^2}\)
\(a^2=(2a)^2+(2a)^2-2\cdot 2a\cdot 2a\cos \alpha\\
a^2=8a^2-8a^2\cos\alpha\\
8a^2\cos\alpha=7a^2\\
\cos\alpha=\frac{7}{8}\\
\sin\alpha=\sqrt{1-(\frac{7}{8})^2}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę