w trójkącie prostokątnym

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
LudwikM
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 65
Rejestracja: 03 lut 2019, 16:11
Podziękowania: 26 razy
Płeć:

w trójkącie prostokątnym

Post autor: LudwikM »

w trójkącie prostokątnym wysokość poprowadzona z wierzchołka kąta prostego podzieliła przeciwprostokątną na odcinki długości a i b. Oblicz pole tego trójkąta.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Re: w trójkącie prostokątnym

Post autor: Galen »

\(h=\sqrt{a\cdot b}\\P=\frac{1}{2}(a+b)\cdot h=\frac{1}{2}(a+b)\sqrt{ab}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ