Trójkąt równoramienny - odległość środka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
FikiMiki94
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 305
Rejestracja: 11 paź 2014, 16:14
Podziękowania: 65 razy

Trójkąt równoramienny - odległość środka

Post autor: FikiMiki94 »

W trójkącie równoramiennym podstawa ma 16 cm długości, a ramię ma 17 cm długości. Oblicz odległość środka wysokości poprowadzonej na podstawę trójkąta od ramienia trójkąta.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Trójkąt równoramienny - odległość środka

Post autor: panb »

Wprowadźmy układ współrzędnych jak na rysunku poniżej
rys.png
rys.png (8.73 KiB) Przejrzano 2243 razy
Z twierdzenia Pitagorasa łatwo policzyć współrzędne punktu C=(0,15), a stąd środek wysokości ma współrzędne (0;7,5).
Szukana odległość d to odległość tego punktu od prostej BC.
Prosta BC ma równanie \(y=- \frac{15}{8}x+15 \iff 15x+8y-120=0\) i wobec tego \[d= \frac{|8 \cdot 7,5-120|}{ \sqrt{15^2+8^2} }= \frac{60}{17}\]
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Albo po prostu z podobieństwa trójkątów:
ScreenHunter_721.jpg
ScreenHunter_721.jpg (6.51 KiB) Przejrzano 2224 razy
\(\frac{x}{7,5} = \frac{8}{17} \So x= \frac{60}{17}\) (prościej, to i pomylkę trudniej :) )
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Już poprawiłem i ... nie lubię podobieństwa. 8)
ODPOWIEDZ