Jednokładność

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pawelg13
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 28 kwie 2019, 13:12
Podziękowania: 8 razy
Płeć:

Jednokładność

Post autor: Pawelg13 »

Ktoś pomoże? :(

Punkt B jest obrazem punktu A w jednokładności o środku w punkcie S i wektorze AB - 4 wektory SB. Ile wynosi skala?
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(\vec{AB}=-4\cdot \vec{SB}\;\; \iff \;\; \vec{BA}=4\cdot \vec{SB}\\ \vec{SA}=5 \vec{SB}\\skala\;\;\;k= \frac{1}{5}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ