Stosunki boków
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 34
- Rejestracja: 26 kwie 2019, 18:17
- Podziękowania: 13 razy
- Płeć:
Stosunki boków
Dany jest trójkąt ABC, w którym stosunki długości boków wynoszą |BC|:|AC|=2:3 oraz |BC|:|AB|=1:2. Na boku AB zaznaczono punkt D w taki sposób, że |BC|:|CD|=4:3. Wyznacz |BC|:|AC|.
-
- Rozkręcam się
- Posty: 34
- Rejestracja: 26 kwie 2019, 18:17
- Podziękowania: 13 razy
- Płeć:
- Scino
- Rozkręcam się
- Posty: 62
- Rejestracja: 23 wrz 2018, 18:55
- Podziękowania: 5 razy
- Otrzymane podziękowania: 15 razy
- Płeć:
Może nie jest to najszybszy sposób, ale skorzystaj z twierdzenia cosinusów żeby wyliczyć cosinus kąta przy wierzchołku \(A\) (długości boków to \(AB=8a,BC=4a,CA=6a,CD=3a\)), a następnie po raz drugi skorzystaj z twierdzenia cosinusów tym razem w trójkącie \(ADC\), dzięki temu wyliczysz \(AD\) i będziesz mógł wyznaczyć stosunek.
-
- Rozkręcam się
- Posty: 34
- Rejestracja: 26 kwie 2019, 18:17
- Podziękowania: 13 razy
- Płeć:
- Scino
- Rozkręcam się
- Posty: 62
- Rejestracja: 23 wrz 2018, 18:55
- Podziękowania: 5 razy
- Otrzymane podziękowania: 15 razy
- Płeć:
Okej najpierw wyliczmy cosinus kąta \(A\):
\(16a^2=64a^2+36a^2- 2 \cdot 6a \cdot 8a \cdot \cos\alpha \iff \cos\alpha = \frac{7}{8}\)
Następnie znowu twierdzenie cosinusów, tym razem dla trójkąta \(ADC\):
\(9a^2=36a^2+x^2-2 \cdot 6a \cdot x \cdot \frac{7}{8}\)
I dostajemy równanie kwadratowe z niewiadomą \(x\) i parametrem \(a\)
\(x^2- \frac{21}{2}ax+27a^2=0\)
\(\sqrt{\Delta}= \frac{3}{2}a \So x\in \left\{ 6a; \frac{9}{2}a \right\}\)
Stosunek to \(3:1\) lub \(9:7\)
\(16a^2=64a^2+36a^2- 2 \cdot 6a \cdot 8a \cdot \cos\alpha \iff \cos\alpha = \frac{7}{8}\)
Następnie znowu twierdzenie cosinusów, tym razem dla trójkąta \(ADC\):
\(9a^2=36a^2+x^2-2 \cdot 6a \cdot x \cdot \frac{7}{8}\)
I dostajemy równanie kwadratowe z niewiadomą \(x\) i parametrem \(a\)
\(x^2- \frac{21}{2}ax+27a^2=0\)
\(\sqrt{\Delta}= \frac{3}{2}a \So x\in \left\{ 6a; \frac{9}{2}a \right\}\)
Stosunek to \(3:1\) lub \(9:7\)
-
- Rozkręcam się
- Posty: 34
- Rejestracja: 26 kwie 2019, 18:17
- Podziękowania: 13 razy
- Płeć: