Planimetria - kąty

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
wmichal
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 25 mar 2019, 21:02
Podziękowania: 13 razy
Płeć:

Planimetria - kąty

Post autor: wmichal »

cześć, proszę o pomoc w zadaniu, lekkie zaćmienie mam :roll:


Obrazek
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Niech przez S przechodzi średnica AD.
Kąt ACD jest kątem prostym.
Niech \(\angle ADC= \alpha\) to \(\angle ABC= \alpha\) i \(\angle DAC=90^{\circ}- \alpha\)
Z trójkata ABC mam
\(\angle ACB=180^{\circ}-(90^{\circ}- \alpha + 54^{\circ})- \alpha=36^{\circ}\)
ODPOWIEDZ