Dobry wieczór, dziś poproszę Was o pomoc w zadaniu z planimetrii. Pomimo tego, że jest ono podobno z poziomu podstawowego (tak przynajmniej mówi pan Kiełbasa), to nie mam pojęcia, jak się za nie zabrać. W Internecie znajduje się rozwiązanie tego zadania, ale na przybliżeniach, a to nie na tym polega matematyka. Poniżej zamieszczam treść polecenia, w załączniku rysunek.
Kąt BAC trójkąta ABC ma miarę 13°, a kąt ACB miarę 119°. Wysokość CD dzieli bok AB na dwa odcinki, z których krótszy ma długość 25 cm. Oblicz długość AC.
Oczywiście wystarczy mi jakaś podpowiedź.
Z góry bardzo dziękuję za pomoc.
Nieskomplikowane zadanie z planimetrii
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 28
- Rejestracja: 28 lut 2019, 21:54
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 19 razy
- Płeć:
Nieskomplikowane zadanie z planimetrii
- Załączniki
-
- Rysunek
- zrzut_ekranu_2019_03_8esLs.jpg (86.78 KiB) Przejrzano 3040 razy
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
\(\Delta \;BDC\;\;jest\;prostokątny\\tg48^o= \frac{CD}{BD}=\frac{CD}{25}\;\;\; \So \;\;\;|CD|=25 \cdot tg48^o\)
\(\Delta \;ADC\;\;jest \;prostokątny\\sin13^o= \frac{CD}{AC}\;\;\;\So\;\;\;|AC|= \frac{|CD|}{sin 13^o}= \frac{25 tg48^o}{sin13^o}\)
Reszta to odczyt z tablic wartości funkcji trygonometrycznych i rachunki na kalkulatorze...
\(\Delta \;ADC\;\;jest \;prostokątny\\sin13^o= \frac{CD}{AC}\;\;\;\So\;\;\;|AC|= \frac{|CD|}{sin 13^o}= \frac{25 tg48^o}{sin13^o}\)
Reszta to odczyt z tablic wartości funkcji trygonometrycznych i rachunki na kalkulatorze...
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 28
- Rejestracja: 28 lut 2019, 21:54
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 19 razy
- Płeć:
Re:
Kurcze, ten sposób znam, ale czy mogę skorzystać bez problemu z tablic wartości? One są przecież przybliżone. Mimo tego dziękuję, jeśli to właściwy sposób, to jestem zaskoczony.Galen pisze:\(\Delta \;BDC\;\;jest\;prostokątny\\tg48^o= \frac{CD}{BD}=\frac{CD}{25}\;\;\; \So \;\;\;|CD|=25 \cdot tg48^o\)
\(\Delta \;ADC\;\;jest \;prostokątny\\sin13^o= \frac{CD}{AC}\;\;\;\So\;\;\;|AC|= \frac{|CD|}{sin 13^o}= \frac{25 tg48^o}{sin13^o}\)
Reszta to odczyt z tablic wartości funkcji trygonometrycznych i rachunki na kalkulatorze...