trójkąt
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
\(\frac{a}{\sin \alpha }=\frac{b}{\sin \beta } \So b= \frac{a\sin \beta }{\sin \alpha }\)
\(\frac{a}{\sin \alpha }=\frac{c}{\sin (\pi- \alpha - \beta )}= \frac{c}{\sin ( \alpha + \beta )} \So c= \frac{a\sin ( \alpha + \beta ) }{\sin \alpha }\)
a dowód masz np. tu : https://eszkola.pl/matematyka/twierdzen ... -5170.html
\(\frac{a}{\sin \alpha }=\frac{c}{\sin (\pi- \alpha - \beta )}= \frac{c}{\sin ( \alpha + \beta )} \So c= \frac{a\sin ( \alpha + \beta ) }{\sin \alpha }\)
a dowód masz np. tu : https://eszkola.pl/matematyka/twierdzen ... -5170.html